torsdag den 19. august 2010

Anmeldelse: "Hævnen" af Susanne Bier

Nordisk Film var så søde at invitere os til en pressevisning af Susanne Biers nye film, "Hævnen" (premiere 26. august), og dette er vores indtryk af filmen.Handling
Anton (Mikael Persbrandt) er udstationeret som læge i en afrikansk flygtningelejr, mens hans fraseparerede kone Marianne (Trine Dyrholm) holder sammen på familien hjemme i Danmark. Deres 12-årige søn Elias (Markus Rygaard) bliver dagligt udsat for mobning i skolen, men dette ændrer sig da Christian (William Jøhnk Nielsen) begynder i klassen.
Christian, der er flyttet til området efter sin mors død, viser nemlig nul tolerance overfor bøller (store såvel som små), og da han konfronteres med Elias' daglige problemer tager han affære. Da Christians far Claus (Ulrich Thomsen) forklarer, hvordan vold avler mere vold, er Christians svar: "Ikke hvis man slår hårdt nok første gang.". Og det citat er faktisk meget sigende for hele filmen.

Filmens titel er "Hævnen", men egentlig handler den mere om selvtægt. Er det okay at udøve selvtægt, hvis alt andet fejler? Kan vold nogensinde retfærdiggøres?

Begge drenges familier er humanistisk indstillede akademikere, og de indprenter naturligvis deres sønner, at vold og selvtægt aldrig er en løsning. Alligevel stilles Elias' far Anton i et dilemma, da han under sit arbejde i flygtningelejren splittes mellem idealer og personlige følelser... Således kan temaet om hævn/selvtægt følges fra de 12-årige drenge i en dansk provinsby til den idealistiske læge i Afrika.

Hvad synes SidneyLise?
Normalt er drama ikke vores foretrukne genre indenfor film, men alligevel blev vi begge totalt opslugte af "Hævnen". Figurerne er realistiske og nemme at forholde sig til, historien er velunderbygget og emnet selvtægt/hævn var nuanceret behandlet og forfriskende fri for politisk korrekthed.
Ud fra filmplakaterne virker det dog som om, at filmens fokuspunkt er Antons forhold til Marianne, og hvordan man genvinder tilliden efter at der har været svigt i et forhold. Efter vores mening er plakaterne med det kyssende par lettere misvisende, da det overhovedet ikke er deres skrantende forhold, der bærer filmen. Det gør de to drenge og deres kamp mod uretfærdigheden til gengæld.
Vi vil især gerne fremhæve William Jøhnk Nielsen, der som Christian til tider er direkte uhyggelig (på den gode måde). Vi var begge dybt imponerede over hele hans præstation i denne film.

Vi ender med at give filmen 5 ud af 6 lilla S'er, for en meget tankevækkende og seværdig film!

SSSSSS


Photobucket

2 kommentarer:

Sally sagde ...

Og cyklen matcher plakaten. Cool nok ;-D

Plakaterne med det kyssende par er?

Nå, men jeg tror godt, jeg vil se filmen, nu hvor det ikke bare er pladderromatik B-)

Cecilie sagde ...

Enig! Det er faktisk drengene der bærer hele historien! Og Christian er SUPER-skræmmende! Seriøst, hvis han kikkede på mig med de psykopat-øjne der, så var jeg VIRKELIG bare den der var skredet.. Yrk!
Tilgengæld var jeg ret skuffet over Trine Dyrholms præstation.. I starten da hun råber af lærerne til skole-hjem-samtalen, virker det helt malplaceret og som om hun ikke helt selv tror på det.. Men derudover sad og jeg og pev en del i filmen, fordi Susanne Bier er så forbandet dygtig til, at lade scener i filmen være uden syndelig lyd, hvilket gør det even more powerful.. En af de andre biografgængere hulkede højlydt midt i filmen.. Har jeg dog aldrig prøvet før.. OG så valgte ALLE at hoste lige da gnave-scenen var undervejs.. Altså, give me a break! Hvornår er gnavescenen blevet hoste-pausen!? Ikke okay..

Min veninde var helt tosset med den.. Jeg var så'n lidt.. nja.. Men jeg er ret glad for svenskeren, selvom han nu var lidt pænere og fit'ere at se på i Beck :)

(har prøvet, at lade være med at afsløre for meget.. Håber I er enige :) ..)