tirsdag den 1. december 2009

Anne Sofies mærkesag

Dette skal ikke være en af de typiske "Brug Kondom"-formaninger. For seriøst: Den har vi fattet. Vi ved, at man skal beskytte sig mod graviditet, seksuelt overførte sygdomme og andet snavs. Vi ved det jo godt. Og de fleste af os gør det. Heldigvis. Det gider jeg ikke at skrive mere om.

Til gengæld vil jeg snakke om noget andet som rigtig mange mennesker simpelthen lukker øjnene for. Det handler om at blive testet for kønssygdomme. Det lader til at være alment accepteret, at når man bare dater useriøst, så hedder det kondom - når man til gengæld er eksklusive eller endda rigtige kærester, så ryger kondomet til fordel for andre og mere behagelige præventionsformer. Hvilket, når man tænker over det, er virkelig virkelig dumt, hvis ikke man lader sig teste for kønssygdomme i mellemtiden.

Her er nemlig den lille hage ved det hele som rigtig mange glemmer: Har din partner en kønssygdom forsvinder den ikke bare fordi I er kærester - den ligger og ulmer, og bliver så overført til dig. Og så har det været nok så forgæves at du har været åh så ansvarlig inden da.

Og nej, der er ingen undskyldning for at lade være med at lade sig teste. Selv hvis du selv har været ansvarlig hele dit liv og kun dyrket ubeskyttet sex med kærester, så ved du ikke om dine bedre halvdele har været ligesådan. Og selv hvis h*n har været ligesådan, så ved du ikke, om en af vedkommendes tidligere kærester en enkelt gang har dyrket ubeskyttet sex med en eller anden som før det havde dyrket sex med en eller anden. Rent ud sagt er det virkelig usandsynligt, at der skulle være et totalt rent blad hele vejen igennem den række.

Så derfor: Bliv testet inden I smider kondomet. Begge to. For jeres egen skyld.

- Anne Sofie

(Og så fik vi også lige en etiket ved navn "Sex" - det har vi ventet på siden første indlæg...)

8 kommentarer:

Miss Jeanett sagde ...

Jeg er SÅ enig!! Der er så mange der bare smider kondomerne og går over til p-piller bare fordi man nu kalder sig for "kærester". Jeg har en væld af veninder der lever efter disse hovedløse "regler" og det har kostet dem lidt klamydia her og der (og det er endda ikke det værste man kan "vinde" i den "roulette").

Fedt indlæg tøser - jeg linker nok til det senere i mit AIDS day-indlæg :)

scient.hybrid sagde ...

Sådan Johan! (Johnny rimer ikke).

Pernille sagde ...

Hejsa,

Det er et rigtigt fedt indlæg! Det er nemlig kanon-enormt vigtigt at blive testet. Det er da langt mindre pinligt end at ende op med at skulle behandles for en masse klamme sygdomme i sidste ende!

SidneyLise sagde ...

Hej piger, jeg er så glad for, at der er andre der er enige! Jeg synes nemlig, at vi bliver fodret med den der "brug kondom ved one night stands" i en uendelighed, men at de fleste faktisk godt ved det efterhånden. Til gengæld er det her noget, som rigtig mange enten ikke tænker over eller også er de sådan "Det sker ikke for mig!"-agtige. Det synes jeg egentlig, at Sundhedsstyrelsen burde overveje at fokusere på næste gang de kører en sikker sex-kampagne.

Jeanett: Tak skal du have! Jeg har lige læst dit indlæg - det er SÅ fedt at du kommer med dine personlige oplevelser, selvom jeg kan forestille mig, hvor grænseoverskridende det må være. Men det er virkelig så vigtigt, at der kommer fokus på den her sag, så jeg er virkelig glad for, at du også behandler den på din blog!

scient: Tak! :D

Persilje: Jep, jeg er helt enig! Men det er nok egentlig en af grundene til at folk ikke bliver testet - en kombi af: "Jamen, min søøøøde kæreste kunne da aldrig have en kønssygdom, det sker jo kun for andre!" og "Uuuuuh, det er så pinligt, jeg tør ikke blive tjekket!".

- Anne Sofie

Kondomaten sagde ...

Supergodt indspark i debatten - og ligeså relevant som "brug kondom"-mantraet. Det er netop de her små uopdagede sygdomme, der gør, at de stadig trives i så høj grad.

I øvrigt også et hit, at du ikke løfter pegefingre på den gammeldags måde. -Og tillykke med debuten med "sex-kategorien"

SidneyLise sagde ...

Kondomaten: Tak skal I have! Det er virkelig smigrende at få så pæne ord på vejen af fagfolk, eller hvad man kan sige :)

Jeg har lige tjekket jeres side! Den er rigtig fed i øvrigt!

Anonym sagde ...

TIP: Hvis man er til det, kan man gøre det til en venindeudflugt... Har gjort det til en årlig tradition med min veninde at tage på Bispebjerg Hospitals Venereaklinik, selvom jeg faktisk har været i et fast forhold gennem flere år. Så kan man sidde i venteværelset og fnisende gætte på, hvilke personer, der har hvilke kønssygdomme... Plat, men lidt sjåwt.

SidneyLise sagde ...

Ahaha, hvor sjovt! Det skal Isabel og jeg da gøre i det nye år! Vi kunne lave et event ud af det :D

- Anne Sofie